Jadalnia to miejsce w którym spożywamy w mniejszym lub większym gronie posiłki, dlatego najbardziej uniwersalnym rozwiązanie w temacie stołu, będzie tutaj stół rozkładany. Niestety jego wykorzystanie wymaga również odpowiedniej przestrzeni, stąd w niektórych wnętrzach nie zda on egzaminu. Jak zatem wybrać najlepszą opcję, która pozwoli cieszyć się komfortem biesiadowania każdego dnia?
Kształt stołu
Stoły okrągłe to alternatywa, która optycznie zajmie mniej miejsca niż stół rozkładany, a usytuowany w centralnych punktach jadalni będzie wyglądał wyjątkowo. Wokół tego typu blatu każde miejsce będzie równoważne, dlatego wszyscy czują się przy nim swobodnie. Stoły w kształcie prostokąta zdają się być bardziej uniwersalnym pomysłem w porównaniu z powyższymi, gdyż wyglądają dobrze zarówno na środku jak i w narożnych punktach pomieszczenia. Przy tego rodzaju blacie miejsca nie są równorzędne, a dodatkowym „minusem” mogą być ostre zakończenia kantów, które mogą utrudnia poruszanie się wokół stołu. Opcją, która wydaje się być kompromisem pomiędzy okrągłym i prostokątnym blatem wydaje się być podłużny eliptyczny stół o zaokrąglonych narożnikach. Jest on wygodny i zarazem niebanalny.
Najlepsze materiały
Decyzja o wyborze stołu do jadalni może być zdeterminowana wykorzystanym do jego wykonania materiałem. Stoły dostępne są bowiem w wariantach drewnianych, szklanych, metalowych bądź z tworzyw sztucznych – oczywiście dostępne są również różne ich konfiguracje. Baczną uwagę należy zwrócić na blat stołu, bowiem najlepszą opcją będzie ten z twardą i gładką powierzchnią. Ważne jest to, aby blat był odporny na zarysowania oraz wilgoć, a co za tym idzie również łatwy w utrzymaniu czystości. Ciekawą alternatywą są tutaj blaty kamienne, jednak nie należą one do najtańszych. Inną równie dobrą opcją są blaty drewniane, najlepiej z twardych odmian drewna, blaty ze szkła hartowanego bądź blaty laminowane, które poza odpornością na plamy, wytrzymują również wysokie temperatury.